Het najaar is bij uitstek de periode om alle heerlijkheden in Zeeland te gaan proeven. Het is het begin van het Oesterseizoen. Ook de mosselen en scheermessen zijn dan op hun best, maar er zijn meer zilte zaligheden. We wilden zelf dit Zeeuwse culinaire mondvermaak ervaren. Per elektrische scooter gingen we in twee dagen op ontdekkingsreis over de eilanden om Zeeland culinair te ontdekken.
We startten in Yerseke, een authentiek vissersdorp in Zuid Beveland, het culinaire hart van de schaal en schelpdieren. Yerseke wordt de oestergemeente van Nederland genoemd. Zeeland is overigens de enige provincie in Nederland waar oesters worden gekweekt en dan met name in de Oosterschelde, in het kweekgebied van de Grevelingen.
Om ons gemakkelijk en snel te kunnen verplaatsen huurden we via de Tourist Shop Yerseke, gelegen midden in het centrum, een comfortabele elektrische scooter. We gingen op ontdekkingsreis en reden door de haven langs het standbeeld van de Mosselman, die uitkijkt over de Oosterschelde. Alles ademt hier zee en zilt. De restaurants aan boulevard aan de Havendijk van Yerseke zijn dichtbij. Dit was onze eerste culinaire stop. Het is echt een aanrader om hier oesters te gaan eten. Hier kan je de liefde voor de zee letterlijk proeven. We kozen voor restaurant De Oesterij, een plek waar ze een passie hebben voor oesters. Op tafel kwamen gegratineerde oesters en we dronken daarbij een Barbier Zilt van 8,5% van de Zeeuwse brouwerij Barbier. Deze matchen perfect bij de oesters. En dat kan ook niet anders, het bier is gebrouwen met gezuiverd Oosterscheldewater. Door het gebruik van dit water heeft dit bier alle elementen van de Zilte Zeeuwse kust in zich. ‘A match made in heaven’ die alle smaakpupillen doet prikkelen! Op het terras achter het restaurant kijk je direct op de oesterputten en dat geeft een volledige oesterbeleving tijdens het eten. In de oesterputten worden de opgeviste oesters in vers zeewater bewaard. De putten staan in verbinding met de Oosterschelde door middel van sluizen. De oesters laten hier het zand en slib kwijt door het filteren met schoon water en dan te bedenken dat het minstens 2,5 jaar tot 5 jaar duurt voordat een oester volgroeid is. Een echt natuurproduct en MSC-gecertificeerd. Dit garandeert dat de oesters duurzaam zijn gekweekt en geoogst en vooral; we begrijpen wat er op het bord ligt om overbevissing tegen te gaan. Met deze gedachte smaken de oesters nog net even lekkerder.
Traditioneel opent het oesterseizoen in de maand september. Vanaf die maand wordt er weer gevist op Zeeuwse creuses en op Zeeuwse platte oesters. Dit jaar werd half september voor 8e keer het NK oestersteken georganiseerd door Krijn Verwijs. Elke deelnemer moet 30 Zeeuwse oesters opensteken en de oester moet zo snel (maar ook zorgvuldig) mogelijk open gestoken worden. Een waar spektakel van vingervlugheid!
Terug het Zeeuwse landschap in met onze stoere scooters. Vanuit Yerseke reden we naar Seafarm in Kamperland. Adri en Dave Bout zijn de trotse eigenaren van het gelijknamige restaurant en een viskwekerij in duurzame tarbot. Hier aten we als lunch een fruit de mer voor twee personen. Wat een feest! Verschillende schaal- en schepdieren op een mooie etagère, geserveerd met vers gebakken friet en handgeklopte lobbige mayo. Eten van een fruit de mer is hier een ware beleving. Oesters, kokkels, scheermessen, mosselen krabpoten, tapijtschelpen en kreeft. Alles wat Zeeland te bieden binnen vork- en mesbereik. Al dit lekkers werd weggespoeld met een Hermit Gin tonic en de heerlijke Spaanse huiswijn. Het geweldige uitzicht over het water en de Oosterscheldewerken maakt het plaatje helemaal af.
Om de oversteek naar Schouwen-Duiveland te maken reden we over de Zeelandbrug, met de ondergaande zon in de rug, door naar Zierikzee. Hier overnachten we in hotel Mondragon en dompelden ons onder in de luxe van de Gouden Eeuw. Cristobal Mondragon, een Spaanse veldheer uit de 16e eeuw, is de naamgever van het hotel. Hotel Mondragon is een fantastisch gerestaureerde pand ademt rust en geborgenheid uit. We parkeerden de scooter onder het hotel in de privé parkeergarage en checkten in. De kamer kijkt uit op een mooie binnentuin en heeft heerlijke bedden. We kregen een rondleiding van hotelmanager Govert Janzen die zijn ziel en zaligheid in dit hotel heeft gestoken. Over elke centimeter van dit hotel is nagedacht en alles matcht met elkaar. De kamers liggen in een moderner deel van het gebouw en deze overgang is door de architect goed gecombineerd met de klassieke uitstraling van de voorkant. Voor de lunch of het diner kun je kiezen: het inpandige restaurant Cristo met een Frans-Baskische keuken of stadcafe ‘t Gouden Elfje voor lichtvoetig bistronomie met de sfeer van een Parijs’ café. Onder het genot van een dubbele espresso kwamen we bij van de dag op het terras voor het hotel. Op deze plek heb je een sfeervol uitzicht over de monumentale Oude Haven in het centrum van Zierikzee.
De volgende ochtend, na een uitgebreide ontbijt en een glaasje cava, liepen we de Mondragon’s City Tour. In ruim twee uur kwamen we langs alle mooie monumentale panden, de historische haven en enkele musea om te eindigen bij de oude Vismarkt. Aan de overkant lunchten we bij de Proeverij aan het Kraanplein op het charmante terras aan de haven. Hier is het goed toeven voor de zilte Zeeuwse zaligheden van de menukaart. We namen als pre-lunch een proeverij van creuzes twee naturel, twee gebakken met soja en twee gepocheerd met spinazie. Wat een feestje! De City Tour sloten we af bij de Dikke Toren. Boven op de toren heb je een geweldig uitzicht over Zierikzee en de Oosterschelde. We toerden geluidloos verder met onze elektrische scooters. Wat een gemak, comfort en rust. Op een half uur rijden van Zierikzee maakten we een korte stop bij de Heerenkeet in Kerkwerve voor een drankje en home made garnalenkroketten. De Heerekeet is het eerste MSC gecertificeerde duurzame visrestaurant van Zeeland. Je kunt hier ook terecht voor zowel lunch als (culinair) diner met als bonus een geweldig uitzicht over de Oosterschelde.
De eindbestemming van de dag werd Bruinisse, het mosseldorp aan de Oosterschelde. Alles staat hier in het teken van de mosselen, schaal- en schelpdieren en ook sinds kort Zeeuwsche Zoute. Vanuit de haven kijk je op de hangcultuur van de mosselen. Aan lange trossen hangen en ontwikkelen de mosselen zich om in alle rust te rijpen tot heerlijke volle zeevruchten van de zee. Je kunt ze eten op traditionele wijze met witbrood in de haven bij chef Joost Deurloo van Visrestaurant Bru 17. Hij werd dit jaar eerste op het NK Oestersteken.
We reden nog even langs de Zoutziederij Zeeuwsche Zoute, iets buiten het dorp van Bruinisse, waar op ambachtelijk wijze het zout wordt gewonnen. Zeeuwsche Zoute is het enige bedrijf in Nederland die zeezout wint. Dit wordt gedaan met water uit de Oosterschelde. Zoutwinning was in het verleden een belangrijke pijler van de economie in Zeeland, maar werd verboden vanwege de nadelige gevolgen die het had voor de stabiliteit van de dijken en het land. Zeeuwsche Zoute is een initiatief van Christian Clerx. Hij is een geboren en getogen Zeeuw en wil met de start van Zeeuwsche Zoute een oud Zeeuws ambacht weer nieuw leven inblazen. We kregen een kleine zoutproeverij, en als jij dacht dat zout gewoon zout is, dan proef je hier wel iets anders. Ook zijn er speciale blends te koop. Zo heb je gerookt zout en is er wakame zout. Het zout mag het keurmerk Zeker Zeeuws dragen en wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in restaurant Rijks en visrestaurant Bru 17.
Als afsluiter stapten we in Bruinisse aan boord van de vissersboot van Bruinisser Vishandel om te genieten van de zilte lucht. De boot waarop we varen wordt ingezet als veerdienst tussen Bruinisse en de Anna Jacobapolder. Tijdens het varen over de Oosterschelde kregen we een mooi verhaal te horen over de mosselen en de manier waarop deze gekweekt worden. In de verte zagen we vanaf de boot Dominic Haaij, eigenaar van de kleinste viskiosk van Nederland, wilde oesters rapen. Terug in het haventje werden we getrakteerd op Zeeuwse mosselen, rechtstreeks uit een grote mosselpan. Een heerlijk en passend slot van twee dagen culinaire Zeeland!